Routes op Strava

Routes maken

Als je met de Routebouwer compleet nieuwe routes wilt maken, klik je op de knop Nieuwe route maken bovenaan de pagina Mijn routes. Met de Routebouwer kun je hardloop- of fietsroutes naar keuze maken, zoals routes die gebruikmaken van populariteit op Strava of routes met weinig hoogteverschil.

• Je kunt bovenaan de pagina en aan de zijkant extra opties vinden. Selecteer het (i)-icoontje voor gedetailleerde informatie en een tutorial.
  • De wereldwijde heatmap in de Routebouwer is een populaire manier om nieuwe routes te ontdekken. Selecteer het tandwielicoontje en schakel de optie voor de wereldwijde heatmap in.
  • Voordat je je route opslaat, kun je deze als privé markeren. Jij bent de enige die privé-routes kan zien. Je kunt privé-routes openbaar maken wanneer je wilt door de route te bewerken, het selectievakje voor privé-route uit te schakelen en op Opslaan te klikken.

Je kunt een route maken van je eigen activiteiten of van de activiteiten van iemand anders. Of deze functie beschikbaar is voor de activiteiten van een andere sporter, is afhankelijk van zijn of haar privacyinstellingen.

1. Ga vanaf de Strava-website naar de activiteitenpagina waar je een route wilt maken.
  2. Klik op het meer-icoontje (beletselteken) aan de linkerkant. Selecteer Route maken.
  3. Je wordt omgeleid naar de Routebouwer van Strava, waar Strava de route maakt op basis van de activiteitsgegevens.
  4. Deze tool is beperkt tot onze huidige basiskaart. Dat betekent dat als de oorspronkelijke activiteit niet overeenkomt met de basiskaart van Strava met bestaande routegegevens, een foutmelding wordt getoond.

Je routes beheren

Als je routes wilt zien die je hebt gemaakt en een ster hebt gegeven, plaats je de muisaanwijzer op het 'Dashboard'-tabblad en selecteer je Mijn routes in het dropdownmenu.

• Je kunt routes van andere sporters een ster geven, zodat ze worden opgeslagen op je routepagina.
  • Als je een route wilt bewerken of verwijderen, klik je op het gereedschapsicoontje onder de routester en selecteer je de juiste optie in het dropdownmenu.

Geschatte beweegtijd voor een Strava-route

Je geschatte beweegtijd voor een route wordt berekend op basis van je gemiddelde snelheid of tempo over vier weken. In je profiel zie je je gemiddelde afstand per week en je gemiddelde tijd per week op basis van je afgelopen vier activiteitsweken. We nemen dat gemiddelde om je beweegtijd voor de route te berekenen. Als je de route deelt, wordt de geschatte beweegtijd aangepast gebaseerd op de profielstatistieken van degene met wie je deelt.

Een route volgen

• Je kunt een route exporteren naar een compatibel Garmin-apparaat door Exporteren te selecteren op de routepagina.
    • Kies of je een tcx-bestand of gpx-bestand wilt downloaden, afhankelijk van wat je apparaat accepteert.
      • Gpx-bestanden zijn het best als je basiskaarten hebt geïnstalleerd omdat er zowel een kaart als tekstaanwijzingen worden getoond.
      • Tcx-bestanden zijn het best als je geen basiskaarten hebt geïnstalleerd. Sla het gedownloade bestand op je computer op en koppel je gps-apparaat, zodat het wordt herkend als een usb-stick.
    • Open de 'Garmin'-map op de usb-stick en zoek naar de map 'NewFiles' (nieuwe bestanden).
    • Verplaats daar je gedownloade tcx- of gpx-bestand naartoe.
    • Nadat het bestand is overgezet, kun je de Garmin loskoppelen en de route zoeken in 'Trajecten' op het apparaat.
  • In de Strava-app voor iPhone of Android maak je een route of geef je een route een ster, zoals hierboven beschreven. Ga daarna naar het registratiescherm in de app. Klik op het route-icoontje en selecteer in de routelijst Route gebruiken. Hierdoor wordt de route naar je registratiescherm geladen voor navigatie. Tik weer op het route-icoontje om van route te wisselen of om deze te wissen. Als je vroeg terug moet, leidt de functie Terug naar begin van de route je op de snelste manier terug naar het begin van de activiteit.
  • Als je geen gps-apparaat hebt, hebben we ook handige bladen met aanwijzingen die je kunt printen en uitdelen.

Routebouwer verbeteren

In de loop van de tijd verbeteren we onze kaarten om routes steeds beter te maken. Soms ontbreken er wellicht pad- of weggevens in de kaarten in de Routebouwer en kun je niet de route maken die je wilt. Dit wordt steeds beter, maar laat het ons weten als je problemen ondervindt. We hebben een tool voor foutmeldingen (zie hierboven) ingebouwd in de Routebouwer, zodat je ons op de hoogte kunt stellen als er iets misgaat.