Wahoo RPM Cadence only sensor pairing

I bought a Wahoo RPM cadence only sensor and when trying to pair it with the Strava iPhone app it cannot do so under the cadence only profile. It always pairs under speed+cadence profile. No devices are even searched for when the cadence only profile is enabled. Is this expected?

1

評論

  • 正式評論

    Thanks for the helpful tips from Herman, Rob and Igor. 

    "Removing all the devices, and then adding the cadence sensor first, and then the chest strap, fixes the problem.  I would guess that the app uses the first registered cadence sensor, thus does not work if the chest strap is registered first.  This is something for the developers to look at!"

    I will pass this on to the team. 

    評論操作 永久連結
  • I recent bought the Wahoo rpm speed+cadence set of sensors and experienced the same issue - could only get data from one or the other.
    I was able to get them both to start working correctly- some people state intermittent functionality- not sure if it will stop again- but here's what I did.

    1- I updated the firmware of each sensor by pairing with the Wahoo fitness app (not the utility).
    2 - I removed the pairing from Strava
    3 - I paired the cadence sensor with strava as a speed+cadence device. (removed the speed app from range).
    4 - I brought the speed sensor back into range.
    That was it.
    The next ride I took, both speed and cadence were functional. It has worked for the past 3 rides without issue.

    2
    評論操作 永久連結
  • I followed a process mentioned in another comment:

    1 - remove ALL sensors, including heart rate

    2 - start with speed & cadence switch, add cadence

    3 - add back heart rate sensor, power, etc.

    this worked for me.

    I do still wish the Strava app would register my speed sensor, as of right now they only measure speed via GPS. Also if you're going to have a Cadence sensor switch, it should work. Thanks!

    2
    評論操作 永久連結
  • To clarify, the RPM speed sensor will pair, but the cadence does not.

    1
    評論操作 永久連結
  • I'm having the same issue. Looking forward to a fix on this one

    1
    評論操作 永久連結
  • Same here! I have the speed & cadence sensor and only the speed sensor seems to connect! Getting really frustrated with strava. I bought the sensors after strava showed on every other page that they support the wahoo sensors and now it doesn't work!
    Sort this out quick or I'm gone from strava!!!

    1
    評論操作 永久連結
  • I'm having the same issue. The speed sensor works or so the speed shows but cadence shows 0. Every now and then it will work and work the entire ride but now it won't work at all. 

    1
    評論操作 永久連結
  • I have fixed this issue (well for me anyway). For Strava the speed sensor is not used (whole other story). If you have both the speed and RPM cadence sensors in range then Strava can get confused. To fix this first remove the speed sensor (temporarily) and place it far away. Make sure it is not in range of your phone by checking on the Wahoo fitness app. then go to your sensors then edit and delete the current speed and cadence sensor. Spin the wheels on your bike then search again and you should eventually find the cadence sensor (took 15 secs for me). you should now have cadence info on strava rides. You can now replace the speed sensor if you want to use the wahoo fitness app. Strava will not use this sensor.

    1
    評論操作 永久連結
  • I'm going to cross post here from this forum thread, but this one seem to be getting more traffic.

    While using another app to record data before uploading to Strava will work, that prevents the use of Strava features like Live Segments.

    Can I file an enhancement request so that the speed calculation can be configurable?

    Using the BTLE sensor to calculate speed could i) reduce draw on the device battery (iPhone in my case) and ii) reduce on cellular data consumption. I think any device user would appreciate those savings.

    1
    評論操作 永久連結
  • I think the "problem" is that Strava only support one speed+cadence sensor at a time, which is quite logical. The Wahoo RPM sensors should present themselves as either speed or cadence sensors, not both...

    1
    評論操作 永久連結
  • I sorted out my issue with the Wahoo cadence sensor always showing zero. Turns out that my Wahoo heart rate monitor was getting picked up incorrectly as a cadence sensor as well and since it was the first sensor in the cadence sensor list, it defaulted to that. I removed the heart rate monitor from the cadence sensor list and the "real" cadence sensor got picked up and worked.This seems to be a bug with the Strava app.

    1
    評論操作 永久連結
  • Herman W's solution fixed my problem too.

    So it seems that if you are using the wahoo chest strap with the app, the app somehow thinks that the chest strap is also the cadence sensor, so even when you register your cadence sensor, the app is still trying to read cadence from the chest strap.

    Removing all the devices, and then adding the cadence sensor first, and then the chest strap, fixes the problem.  I would guess that the app uses the first registered cadence sensor, thus does not work if the chest strap is registered first.  This is something for the developers to look at!

    Thanks Herman W for the fix!

    1
    評論操作 永久連結
  • I am having the exact same issue, did you ever figure out a fix?

    0
    評論操作 永久連結
  • Was told by customer support that this is an issue that they are aware of and working on a fix for. However they don't have an ETA on when it would be available. Was asked to continue using the speed + cadence profile until then

    0
    評論操作 永久連結
  • Just to clarify, is there any issue when pairing the sensor under the speed and cadence profile? Or does it work as expected? 

    0
    評論操作 永久連結
  • It works as expected...

    0
    評論操作 永久連結
  • Thanks Tim, I'm sorry to hear that the cadence data is not working. Two things - When I view your most recent activity, I see cadence data, second you appear to be recording with the Wahoo app and not with Strava? 

    0
    評論操作 永久連結
  • Hi, I'm having the same issue. I could not pair the RPM sensor with the Cadence only profile, but was able to get it paired with the Speed+Cadence option.  However, even with it paired, the Strava app did not show any cadence data.  Please help find a resolution.

    0
    評論操作 永久連結
  • Same for me.

    I'm owning the Wahoo RPM Speed & Cadence Combo. Sensors (or maybe just one, can't confirm) can be connected with the speed+cadence profile but no data are recorded or shown. When trying to connect with the cadence only profile it even doesn't start to search for devices.

    Please let me know, what to do.

    0
    評論操作 永久連結
  • I've got the same issue the individual cadence sensor known as the RPM sensor will not pair to the cadence only aspect of the Strava app. It pairs just fine with the Wahoo app and my ROX 10.0 computer. It will pair with the Speed&Cadence but the Strava app doesn't appear to be using that info as cadence. 

    0
    評論操作 永久連結
  • Same problem. Paired under cadence and speed. Cadence not showing up in the app. Tested the censor with the wahoo app, works perfect.

    0
    評論操作 永久連結
  • I'm having the same issue.  Hopefully they'll fix it soon.  Thanks for posting.

    0
    評論操作 永久連結
  • Just installed mine and it works fine. Cadence shows up in the upper right corner of the display. Though it would only sync with the speed+cadence profile, not cadence only.

    0
    評論操作 永久連結
  • Hi all, on the topic of Cadence sensors not pairing with iOS:

    Selecting the Cadence (only) toggle unfortunately does not work. You'll need to toggle Speed & Cadence option. 

    Hope that helps, and keep us posted. 

    0
    評論操作 永久連結
  • The cadence now shows up when I am riding, which it didn't before no matter which of the toggles I used. So all good now :)
    Keep on improving the bike computer if you want me to us the social network aspect and pay the premium every month!
    I don't want to add a garmin, I want a one stop solution through strava!!!!

    0
    評論操作 永久連結
  • That does not fix my problem. I can get the cadence OR the speed sensor to work. I can not ever get both to work at the same time. Please fix!

    0
    評論操作 永久連結
  • Using Speed & Cadence option with my cadence-only wahoo device worked for me.  Thank you for clarifying Elle.

    0
    評論操作 永久連結
  • Same here.  I have the speed+cadence combo and rarely get any response in Strava.  So I've been recording via the Wahoo app, then exporting to Strava at the end.  Not ideal.  I am getting different distances - Wahoo tends to show less (and it is set for my correct tire circumference).  Wahoo's app is also not great on power usage, or auto-pausing (though that's enabled).  Ideally I want go back to using Strava to record everything.

    0
    評論操作 永久連結
  • I too am having the same issue. Sometimes it works and sometimes it doesn't. Works perfectly using the wahoo app. This is really frustrating and the only reason I signed up for premium subscription was so that I could use Strava as a bike computer and have realtime feedback.

    0
    評論操作 永久連結
  • *bump 

    having same frustration. cannot pair RPM cadence sensor under cadence. but you know this. how come wahoo's app will do this and strava app won't? reverse engineer from wahoo app? .. just saying.

    0
    評論操作 永久連結

登入寫評論。

不是您要找的?

新貼文