Przejdź do głównej zawartości

Jak działają ustawienia prywatności mojej aktywności w aplikacji Strava?

Ustaw dostęp do swoich aktywności w aplikacji Strava na opcję „Wszyscy”, „Obserwujący” lub „Tylko Ty” i dowiedz się, co dokładnie każda z tych opcji prywatności pozwala innym sportowcom zobaczyć i zrobić na Twoim koncie.

Napisane przez Marie

Ustawienie prywatności aktywności w aplikacji Strava określa, kto może wyświetlać daną aktywność i uzyskać dostęp do strony z jej szczegółami.

Czym jest strona ze szczegółami Twojej aktywności?

Strona szczegółów aktywności wyświetla szczegółowe dane o twojej aktywności na stronie internetowej lub w aplikacji mobilnej Strava. Zawiera m.in. datę i godzinę aktywności, statystyki, dane biometryczne, wykresy analityczne, mapę, dopasowania segmentów, osiągnięcia, czasy i profil wysokości.

Aktywności ustawione na opcje „Obserwujący” i „Tylko Ty” nie będą brane pod uwagę w publicznych rankingach dla segmentów i mogą nie kwalifikować się do niektórych wyzwań lub osiągnięć.

  • Aby Twoja aktywność pojawiła się w publicznym rankingu segmentu, musi być ustawiona na opcję „Wszyscy”. Więcej informacji na temat zarządzania ustawieniami prywatności znajdziesz poniżej.

  • Niezależnie od tego, jakie ustawienia prywatności wybierzesz dla swojej aktywności, zawsze możesz sprawdzić czasy poszczególnych segmentów na stronie swojej aktywności.

  • W przypadku niektórych wyzwań konieczne będzie ustawienie widoczności aktywności na „Wszyscy”. Koniecznie zapoznaj się z oficjalnym regulaminem wyzwania, który znajduje się na stronie wyzwania. Więcej informacji na temat zarządzania ustawieniami prywatności znajdziesz poniżej.

Jak zmienić ustawienia prywatności dotyczące aktywności

Zmiana domyślnych preferencji

Twoje domyślne ustawienie jest stosowane w przypadku wszystkich nowych aktywności dodawanych do Twojego konta. Aktualizacja tego ustawienia nie zmienia ustawień prywatności wcześniejszych aktywności.

  • W przeglądarce internetowej przejdź do strony „Ustawienia”, najeżdżając kursorem na swoje zdjęcie profilowe w prawym górnym rogu i wybierając opcję „Ustawienia”, a następnie kliknij „Ustawienia prywatności” po lewej stronie ekranu.

  • W aplikacji mobilnej otwórz Ustawienia, klikając ikonę w prawym górnym rogu karty „Ty ”. W menu „Ustawienia” wybierz opcję „Ustawienia prywatności”.

    • W sekcji „Aktywności” wybierz opcję „Wszyscy”, „Obserwujący” lub „Tylko Ty ”.

Edycja poszczególnych aktywności

Możesz dostosować ustawienia prywatności dla poszczególnych aktywności tak, aby różniły się od domyślnych ustawień Twojego konta. Ustawienia prywatności poszczególnych aktywności są również dostępne na stronie przesyłania w aplikacji mobilnej i w przeglądarce.

  • W przeglądarce otwórz odpowiednią aktywność i kliknij ikonę ołówka. W sekcji „Ustawienia prywatności” wybierz jedną z opcji : „Wszyscy”, „Tylko Ty” lub „Obserwujący ”.

  • W aplikacji mobilnej otwórz odpowiednią aktywność, dotknij ikony z trzema kropkami, a następnie wybierz opcję „Edytuj aktywność”. Przewiń w dół do sekcji „Widoczność” i wybierz jedną z opcji : „Wszyscy”, „Tylko Ty” lub „Obserwujący”.

Jakie masz elementy sterujące?

Ustawienia prywatności Twojej aktywności pozwalają ograniczyć dostęp do strony ze szczegółami Twojej aktywności do opcji „Wszyscy”, „Obserwujący” lub „Tylko Ty”. Możesz również ustawić domyślne preferencje , dzięki czemu Twoje aktywności będą automatycznie publikowane z tym ustawieniem , a także zmienić widoczność poszczególnych aktywności.

Gdy wybierzesz opcję „Wszyscy”

Wszyscy sportowcy Strava (chyba, że zostali zablokowani):

  • Będą mieć pełny dostęp do tej strony. Godzina rozpoczęcia Twojej aktywności oraz model roweru nigdy nie są widoczne dla sportowców, którzy Cię nie obserwują. Zdjęcia z Twojej aktywności będą widoczne dla sportowców, którzy Cię nie obserwują, jeśli ustawisz ustawienia prywatności profilu na „Wszyscy”. Ustaw profil na „Obserwujący”, aby ukryć swoje zdjęcia przed sportowcami, którzy Cię nie obserwują.

  • Aktywność pojawi się w rankingach dla segmentów i wyzwań. Inni użytkownicy mogą przejść do szczegółów twojej aktywności i stron profilowych z tych rankingów.

Każdy internauta:

  • Jeśli w ustawieniach prywatności Twojej strony profilowej wybrano opcję „Wszyscy”:

    • Zobaczysz wersję strony aktywności przeznaczoną dla użytkowników wylogowanych, która będzie zawierała informacje o aktywności, dystansie, przewyższeniu, czasie ruchu, kaloriach, zdjęciach, mapie, profilu wysokościowym, pochwałach, komentarzach oraz liczbie osiągnięć.

  • Jeśli w ustawieniach prywatności Twojej strony profilowej wybrano opcję „Obserwujący”:

    • Nie będziesz mógł przeglądać swojej aktywności bez zalogowania się na swoje konto Strava.

Aktywność będzie domyślnie uwzględniana w Strava Metro i Globalnej mapie cieplnej. Aby zrezygnować, odznacz pole wyboru dotyczące funkcji opartych na społeczności w sekcji „Ulepszanie produktu” na stronie ustawień prywatności Twojego konta.

Przy wyborze obserwujących

Twoi obserwujący na Strava:

  • Będą mieć pełny dostęp do tej strony. Obejmuje to czas rozpoczęcia (chyba że został ukryty w danych aktywnościach), zdjęcia i sprzęt.

  • Aktywność nie będzie widoczna w rankingach dla segmentów ani wyzwaniach, które zawierają ranking. Ty i twoi obserwujący nadal będziecie widzieć dopasowane segmenty i odpowiadające im czasy na stronie szczegółów aktywności.

Sportowcy Strava, którzy cię nie obserwują:

  • Nie będziesz mieć dostępu do swoich aktywności ani nie będziesz widzieć danych dotyczących tych aktywności w statystykach zbiorczych na stronie swojego profilu.

Nikt w internecie:

  • Nie zobaczy wersji twojej aktywności widocznej dla zalogowanych użytkowników. Jeśli wylogowany użytkownik serwisu spróbuje uzyskać dostęp do aktywności, w której włączono kontrolkę „Obserwujący”, zostanie przekierowany na stronę logowania lub utworzenia konta.

  • Aktywność ta będzie domyślnie dodawana do serwisu Strava Metro. Aby zrezygnować, odznacz pole funkcji opartych na danych społeczności w sekcji „Ulepszenia produktu” na stronie Ustawień prywatności swojego konta.

Kiedy wybierasz Tylko Ty

  • Tylko ty masz dostęp do strony ze szczegółami aktywności.

  • To działanie nie pojawi się w Twoim profilu ani w aktualnościach klubu w formie podsumowania, ani też nie pojawi się na żadnych publicznych rankingach.

  • Inni sportowcy nie zobaczą, jak aktywność wpływa na statystyki twojego profilu.

  • Jeśli liczy się do wyzwania, inni sportowcy mogą widzieć aktualizacje twojego postępu na pasku postępu wyzwania na mobilnej stronie profilowej.

Nadal będziesz widzieć dopasowane odcinki i odpowiadające im czasy na stronie szczegółów swojej aktywności.

Czy to odpowiedziało na twoje pytanie?